Vad kostar det att golfa?

Golf har rykte om sig att vara en dyr snobbsport, och medan verkligheten naturligtvis är mer nyanserad än så, finns det viss grund för det ryktet – det kostar en hel del om man vill spela golf någorlunda regelbundet.

Vissa kostnader inom golf är mer eller mindre engångskostnader, eller i alla fall kostnader som återkommer mycket sällan – det gäller till exempel inköp av klubbor. Initialt blir detta naturligtvis en mycket stor kostnad, eftersom en golfklubba kan kosta från 1 000 kronor och uppåt, och man behöver minst 14 klubbor. Man kan visserligen ha färre klubbor, men då spelar man med en stor nackdel jämfört med andra spelare. Om man som nybörjare kan tänka sig att spela med begagnade, lite enklare klubbor till att börja med kan man dock minska denna kostnad rejält, då det går att hitta begagnade klubbset för samma kostnad som en enda ny golfklubba. Annan utrustning man måste köpa initialt är peggar, golfhandskar och greenlagare, men dessa motsvarar bara en mindre kostnad jämfört med klubborna.

golf-83869_960_720Även efter att man har all utrustning man behöver tillkommer dock kostnaden för ett medlemskap i en golfklubb, något man måste ha för att få spela vid deras bana. Ett fullt medlemskap kostar vanligtvis runt 4 000 kronor per år – det är med andra ord en återkommande kostnad – och när man är ny medlem tas det oftast ut en registreringsavgift utöver den årliga kostnaden. Dessutom måste man som ny golfare genomgå en utbildning för att ta grönt kort, vilken vanligtvis kostar runt 1 000 kronor. När det gäller medlemskapet finns ytterligare ett alternativ på de flesta golfbanor, som innebär att man betalar en mindre summa på några hundralappar per år för medlemskapet. Då måste man istället betala en så kallad green fee varje gång man vill spela på banan. Detta kan dock vara ett bättre alternativ om man bara spelar ett fåtal gånger om året.

En annan återkommande kostnad inom golf är bollar, som nya kostar mellan 10 och 50 kronor per boll. Om man är duktig och hämtar tillbaka alla bollar som försvinner i vattenhinder etcetera kan denna kostnad dock minskas betydligt.

Ett bra sätt att försöka hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt när man spelar golf är att se över villkoren för det bankkort man använder. Olika bankkort kan till exempel skilja sig åt när det gäller månadsavgifter, hur mycket kredit man kan ha på kortet och hur stora avgifter som tas ut när man betalar med kortet eller tar ut pengar utomlands. Eftersom det blir många inköp när man spelar golf – särskilt i början när man ska skaffa all utrustning – kan man spara mycket pengar i längden på att ha ett bankkort med bra villkor. Du kan enkelt jämföra de olika villkoren på Bankkort.se.