Vad du behöver veta om golfklubbor

Ett typiskt golfset inkluderar en kombination av klubbor som låter spelaren att ta sig an vilken situation de än stöter på. Och även om det hjälper att vinna på megalotto.com, behöver ett golfset inte kosta skjortan. Börja istället med ett grundläggande set, och därefter kan du leta dig fram till de dyrare closeup old golf bags on greenexemplaren.

Klubbans längd och dess bladvinkel, kallat “loft”, avgör hur långt och högt du kan slå bollen. Dessutom numreras klubborna för att enklare kunna identifieras. De lägsta numren har de lägsta loftet, vilket innebär en lägre båge men längre slag.

Träklubbor
Träklubbornas syfte är att slå långt. Och som namnet antyder var de tidigare gjorda av trä, men det är inte alltid fallet idag. Den första träklubban, träettan, kallas för driver (mer om den nedan). De övriga kallas fairwaywoods, och de används ofta vid långa fairwayslag.

Drivers
Liksom fairwayklubborna hjälper drivers dig att slå lång, exempelvis utslag från tee. Driverns huvud är stort och rundat med en platt botten som glider över marken i ett slag. Normalt slår du en driver på de flesta par 4- och 5-hålen för att nå green på så få slag som möjligt.

Järnklubbor
Järnklubbor används oftast på inslag mot greenen eller utslag på par 3-hål. Dessa klubbor kan användas på de flesta medellånga inspel.

Hybrider
Hybrider kombinerar det bästa från järn- och träklubbor. Klubbhuvudet liknar en järnklubbas, men är mer rundat. Dessa klubbor har sin tyngdpunkt längre bak, och är en av de mest mångsidiga klubbor som en golfare kan använda för att du ska kunna slå på alla avstånd.

Wedgar
Wedgar påminner om järnklubbor, men med ett högre loft. Wedgen använder du på korta slag när du behöver få upp bollen i luften eller in på greenen. Bra wedge-slag brukar räknas som bland de svåraste en golfare kan göra.

Putter
Avslutningsvis kommer puttern. Puttern är förmodligen den mest välanvända golfklubban och används nästan enbart på greenen. Putters kommer i olika storlekar, och dess klubbhuvud kan vara ett platt blad eller mer lik en hammare. Historiskt sett har putters haft korta skaft, men på senare tid har detta börjat förändras.