Nybörjarguiden: Så kommer du igång

Har du länge haft lust att prova på golf, men vet inte var du ska börja? Då har du kommit rätt. Den här artikeln går igenom tre grundläggande steg för hur du bäst navigerar genom golfjungeln. Om du följer dessa riktlinjer är du ute på banan snarare än du anar!

Skaffa grönt kort
Golf har tidigare ansetts vara svårt, dyrt och tidskrävande. Men det är en gammal bild. Nu finns det gott om plats på banorna, och många klubbar välkomnar medlemmar med öppna armar. Så tveka därför inte: Ta kontakt med en klubb nära dig och anmäl ditt intresse. De kommer då att föreslå ett lämpligt upplägg för att du ska kunna få ditt gröna kort så snart som möjligt. Du får ditt gröna kort när du når handicap 54, plus att du klarat 18 poäng från gul-svart pinne på 150-metersmarkeringen.

Sunset over golf course with stunning cloud formation and colors

Skapa rutinen
Ut på rangen. Alla vill se hur långt de kan slå en golfboll. Men försök stå emot lusten att greppa drivern till en början. Det är ofta bäst att börja öva med wedgarna eller järnklubborna för att öva på de lite mer tekniska slagen. Därifrån kan du arbeta dig vidare upp till drivern, och sedan börja om igen. På så vis får du en välutvecklad rutin där du bemästrar precisionslag med wedgen lika väl som utslag med drivern.

Fokusera på de korta slagen
I takt med att du börjat bemästra rutinen på rangen, är det dags att påbörja precisionsarbetet med de korta slagen. Det här behöver du inte ens göra på rangen — utan wedgeslag kan du gott och väl öva på din egen bakgård. Eller varför inte på stranden?

Många rekommenderar att du spenderar ungefär halva din tid med att lära dig dessa slag effektivt, då ungefär hälften av alla slag sker runt 50 meter från greenen. Och väl på greenen kommer förstås puttern in. Och det är en perfekt hobbyrumssyssla. Köp en övningsramp eller sätt upp en provisorisk lösning (slå in bollen mellan stolsbenen?) och öva dina putterslag framför tv:n.