Golfmässan

Varje år flockas utställare och golfälskare från hela Sverige till Sveriges mest populära golf event – Golfmässan i Malmö. Det är ett evenemang som attraherar mängder med företag samt entusiaster och det är den självklara mötesplatsen för hela golfbranschen. I år arrangerades Golfmässan precis som tidigare på Malmömässan i Hyllie. Det är en mässa som ger alla besökare en möjlighet att hålla sig uppdaterade om vad som händer på golfmarknaden, att göra sina inköp inför 2018, att träffa kollegor eller bara prata med likasinnade. Organisationer som PGA of Sweden, Ivanhoe och Callaway Golf var representerade i olika montrar där man kunde få information om de senaste produkterna. Golfmässan är också en bra startpunkt för alla med ett nyetablerat intresse för golf. Det finns ett ökat intresse för golf sedan pay and play-spel och spel på driving range har blivit accepterade för friskvårdsbidrag. Men hur kommer det sig att golf numera räknas som friskvård och vad gör golf så hälsosamt?

Golf som friskvård

Vad är en friskvårdsförmån? Om man är anställd betyder det att man kan få pengar för att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda exempelvis ett årskort på ett gym, eller möjligheten till friskvård och motion på arbetsplatsen. Även simning, massage, racketsporter och lagsporter brukar oftast anses vara friskvård, men golf har inte varit accepterat tidigare. Bakgrunden till detta är att reglerna om skattefri motion säger att skattefriheten inte inkluderar sporter som golf och ridning. Det beror på att redskapen och anläggningarna är dyrare. Det handlar alltså framför allt om kostnaden. Huvuvida golf trots detta kan räknas som friskvård har tagits upp hos Skatterättsnämnden och förvaltningsdomstolen. Efter flera turer fram och tillbaka har nu Skatterättsnämnden tagit ett beslut: golf räknas som friskvård. Det var ju aldrig något tvivel om att golf är hälsofrämjande, utan bara om det passar in i Skatteverkets kategorier. Det är bland annat ökad tillgång till billigare altenativ som spel på driving range och banor för pay and play-spel som har gjort detta beslut möjligt.

Vilka kläder passar till golf

I och med de nya reglerna om golf som friskvård så förväntas intresset för golf att öka explosionsartat. Att börja spela pay and play är egentligen ganska okomplicerat, men vad bör man tänka på som nybörjare? Många oroar sig för om hur man ska klä sig på golfbanan. Egentligen är det ju inte så mycket att oroa sig för, det viktigaste är man kan röra sig fritt och att kläderna passar vädret. Ett antal företag på Golfmässan visade upp fritidskläder som kan användas på golfbanan, vilket är praktiskt om man är nybörjare och inte är redo att göra några större investeringar i sin golfgarderob. Om du bara ska prova på sporten så går det bra med vanliga skor och kläder tills du listat ut om golf är rätt för dig. Men oavsett om man är nybörjare eller proffs så känns det som en hole-in-one när man har rätt kläder på sig på banan.