Golfkläder

Egentligen krävs inga speciella kläder för att golfa – den enda egenskapen som golfkläder måste ha är att de tillåter tillräckligt mycket rörlighet för att svinga klubborna och att de passar den rådande väderleken. Med det sagt finns det dock ofta ganska strikta oskrivna regler om vad man bör bära på en golfbana och inte, som hänger ihop med status. Det gäller allt från vilket märke det är på kläderna till hur trendiga de är.

Precis som för vanliga kläder går det nämligen modetrender i golfkläder. Ett internt skämt bland golfare brukar därför vara att man kan känna igen de som bara golfar några få gånger om året på deras kläder, eftersom de bara har en uppsättning golfkläder som hinner gå ur mode innan de köper en ny. Om ditt barn ska börja spela golf, och du letar efter moderiktiga kläder som han eller hon kan ha på sig på sina första golfrundor, ska du gå in på kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder, som bland annat passar på golfbanan.

1024px-Golfschuhe_1_fcmFörutom kläderna man har på kroppen finns det dock också delar av utstyrseln när man spelar golf som fyller en praktisk funktion. Det gäller till exempel golfskorna. Det går att spela golf med vanliga skor, men golfskorna är särskilt utformade för att ge spelaren extra bra grepp vid exempelvis svingar och när det råder blött väder på golfbanan. Det kan skorna göra tack vare dubbar under skorna, som kan vara av plast eller metall. Metalldubbar har dock förbjudits på många golfbanor, eftersom de orsakar stor skada på gräsmattan. Plastdubbar går däremot bra på de flesta golfbanor.

Många golfare väljer också att bära handskar. Till skillnad från de flesta andra typer av handskar säljs golfhandskar individuellt, inte i par. Det beror på att spelare oftast bara bär en handske på en hand, vanligtvis den icke-dominanta handen. Syftet med handsken är dels att ge spelaren ett bättre grepp om klubban, dels att förhindra blåsor och andra problem till följd av friktion från klubban. Av den sistnämnda anledningen förekommer det också att spelare bär handskar på båda händerna. Det är dock inte bara av bekvämlighet som golfare bär handskar; det förbättrade greppet som handskarna ger gör att spelaren kan slå hårdare svingar med mer kontroll, vilket både ökar slagets räckvidd och precision.

Som nybörjare i sporten behöver man dock inte investera i en ny uppsättning golfkläder, golfskor och golfhandskar; man klarar sig bra med sina vanliga skor och kläder tills man hunnit prova på om golf är rätt sport.