Anpassa din golfträning

På senare år har svensk golfsport haft en tämligen stabil uppgång. Fler har sökt sig till sporten än tidigare och det gäller även bland ungdomar. De tuffa åren med ständigt minskat antal utövare tycks vara över. För dig som är ny inom golfens värld kan det vara bra att komma igång med rätt golfträning redan från start.

Här ger vi dig olika tips på hur du kan lägga upp din golfträning för att sakta men säkert bli en bättre spelare. Det handlar om att hitta balans i övningar och det vanliga spelet på banan. Ta del av våra tips mot vägen till ett lägre handikapp.

Golf – fysisk träning

Det finns de som märkligt nog tror att golfsporten och spelandet inte är fysiskt krävande. Något som är helt fel eftersom sporten bland annat kräver god kondition och rörlighet. Du bör med andra ord se till att förbättra din fysik på flera plan om tanken är att bli en bättre golfspelare. Har du dålig fysik kommer ditt spelande påverkas negativt. Du klarar då inte av att samla energi till att gå hela banan och dessutom svinga klubban. Sen påverkas även den mentala biten när du blir onödigt trött. Koncentrationsförmågan är A och O när du spelar golf, vilket för mycket flåsande knappast gynnar.

En av de första sakerna du kommer att märka som nybörjare är vikten av att ha en smidig sving. En stel och obekväm sving brukar sällan vara till spelets fördel. Tipset är därför att ägna tid åt att träna rörlighet samt att hålla muskler samt leder i bra form. Golf kan vid felbelastning leda till olika typer av besvär, vilka inte alltid är lätta att bli av med. Artros i knän och handleder är ett exempel på en ledsjukdom som inte sällan drabbar golfare. Du kan läsa mer om artros på www.artros.org som är en kunskapsdatabas med fokus på den vanliga ledsjukdomen. För att förebygga och stärka dina muskler och leder bör du alltid vara mån om att värma upp innan spel. Samma sak gäller stretching efter att du gått en golfrunda eller kört ett pass på ranchen.

Analysera spelaregenskaper

På de svenska golfklubbarna finns i regel ett PRO som ansvarar för utbildning och kursverksamhet. Ett tips är att boka in regelbundna lektioner under den första tiden som golfspelare. Din tränare kan då anpassa övningar till din utveckling som golfspelare. Vi har alla unika egenskaper och vissa människor är exempelvis bättre på ett visst typ av golfmoment än andra. Därför är det viktigt att följa upp din utveckling och fokusera träningen på rätt delar. Den här biten är golftränare, PRO’s, experter på och de använder sig av olika tekniker för att hjälpa nybörjare att förbättra sitt spelande. Ibland kan det exempelvis vara gynnsamt att filma hur du håller klubban och fullföljer en sving. Utifrån det kan ni sedan diskutera resultatet och även se hur små förändringar i tekniken gör stor skillnad.