Golf som tv-spel

Sporter av olika slag har genom alla år varit ett populärt tema inom dator- och tv-spelsindustrin. Golf är naturligtvis inget undantag och redan på 8-bitarstiden,

under 1980-talet, var golfspel populära.

Golf till NES

Till Nintendos 8-bitarskonsol NES (Nintendo Entertainment System) släpptes 1984 ett golfspel som kort och gott hette Golf. Mannen man spelar som i Golf är misstänkt lik en viss Mario, då han har röd keps, mustasch och stor näsa. I en senare version av spelet, som släpptes till Nintendos handhållna spelkonsol Game Boy, fanns till och med den riktiga Mario på omslaget.

Leader Board till C64

Ett annat populärt golfspel under 1980-talet var Leader Board som gavs ut 1986 till Commodore 64 (C64). Grafiken på C64:an är mer lågupplöst än på NES, men var i Leader Board på sätt och vis ändå mer avancerad då banorna renderades i ett slags 3D-perspektiv inför varje nytt slag. Det var imponerande för sin tid på en dator med en processor som snurrade på i blott 1 MHz med 64 kilobyte RAM till sitt förfogande.

I spelet kan man välja att spela som lägst 18 hål och välja mellan tre olika svårighetsgrader, som kan sägas motsvara handikapp i verklighetens golf. Förutom att välja rätt sorts klubba inför varje slag måste man även ta hänsyn till vinden. En vindmätare visar hela tiden i vilken riktning det blåser samt hur kraftig vinden är.

Wii Sports Golf

Ett lite mer lättsamt och lekfullt golfspel är Wii Sports Golf som är ett av fem minispel som ingår i Wii Sports. De övriga sporterna är tennis, baseboll, bowling och boxning. Wii Sports var ett av lanseringsspelen till Nintendos då sprillans nya spelkonsol Wii och hela poängen med spelet var att det skulle demonstrera den nya rörelsekänsliga handkontrollen som gjorde Wii unik på spelkonsolmarknaden. istället för att trycka på en knapp slog man golfbollen i spelen genom att svinga med handkontrollen i luften framför tv:n, ungefär som när man spelar golf på riktigt. Den som vill göra golfspelandet ute i verkligheten lite roligare och mer personligt kan till exempel vända sig till företag som Printer för att beställa golfbollar med eget tryck på.

Tiger Woods PGA Tour

Det är också vanligt att sportstjärnor lånar ut sina namn till spelserier. Några kända exempel är bland annat rallyspelserien Colin McRae Rally och skateboardspelserien Tony Hawk’s Pro Skater. Golfens motsvarighet i datorspelens värld är Tiger Woods PGA Tour som gavs ut i nya versioner varje år av Electronic Arts. Där kan man spela på flera riktiga golfbanor som till exempel den vackra Pebble Beach Golf Links vid Kaliforniens kust. Givetvis kan man spela som Tiger Woods själv, men det finns även flera andra spelare att välja mellan och alla har sina styrkor respektive svagheter.

Det sista spelet i PGA Tour-serien som fick bära Tiger Woods namn var Tiger Woods PGA Tour 14 från 2013. Spelet efter det fick istället heta Rory McIlroy PGA Tour, efter den tidens då största golfspelare. Sedan dess (2015) har dock EA inte gett ut några fler golfspel överhuvudtaget.